Mening van jongeren over alcoholgebruik

foto druk terras
© ANP
Hoe denken jongeren in ons land over de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcoholgebruik? En wat is hun mening over de gezondheidseffecten van alcohol?

Dit onderzoek laat zien dat een meerderheid van 60 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcoholbezit en openbaar gebruik precies goed vindt. Wel is er een verschil tussen zwak alcoholhoudende drank en sterke drank: 30 procent van de jongeren is van mening dat dranken als bier en wijn al onder de 18 genuttigd zouden mogen worden, terwijl dat voor sterke drank 18 procent is.

Er is een sterke samenhang met leeftijd: 15- tot 18-jarigen vinden vaker dan andere jongeren dat de eeftijdsgrens voor dranken als bier en wijn te hoog is. Ook vinden jongeren die wel eens alcohol drinken de leeftijdsgrens vaker te hoog dan degenen die niet drinken. Verder zijn veel jongeren zich bewust van de eventuele negatieve gezondheidseffecten van alcohol. De meesten (57 procent) vinden iedere dag alcohol drinken ongezond. Ruim een kwart van de jongeren die drinken, denkt dat zijn of haar eigen alcoholgebruik schadelijk is.