Achtergrondinformatie en handelsstromen (palmolie, 2015)

Palmolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen, zoals margarine, frituurolie, chips, soepen, sauzen en koekjes. Palmolie gebruikt wordt ook gebruikt als grondstof bij de productie van diervoeders, zeep en biodiesel. Ook wordt palmolie gebruikt als brandstof voor de opwekking van groene stroom.

Voor het gebruik in de voedingsmiddelenindustrie wordt de gele tot donkerrode ruwe palmolie gezuiverd, ontkleurd en ontgeurd tot RBD-olie (raffinage). De geraffineerde palmolie kan op zijn beurt worden gefractioneerd, waarbij de vloeibare en vaste fracties van elkaar worden gescheiden.

De vrucht van de oliepalm bevat ook palmpitten. Deze worden geplet en geperst, wat palmpitolie en palmpitmeel oplevert. De palmpitolie wordt gebruikt voor onder andere margarine en het produceren van gebak, zeep en zeeppoeder. Het palmpitmeel en ook wel de palmpitschilfers worden verwerkt in diervoeders. (Bron: MVO, Proforest)

Productie

In 2013 werd wereldwijd 54,4 miljard kilogram palmolie, 6,7 miljard kilogram palmpitolie en 15 miljard kilogram palmpitten geproduceerd. Indonesië en Maleisië zijn de belangrijkste producenten. Circa 85 procent van de wereldproductie aan palmolie vindt plaats in deze landen (FAOSTAT).

Wereldproductie van palmolie

Handelsstromen

Producerende landen exporteren zowel ruwe als verwerkte palmolie- en palmpitolieproducten. Nederland is een grote palmolie-importeur(FAOSTAT). In 2014 werd in Nederland 1,2 miljard kilogram palmolie en 0,2 miljard kilogram palmpitolie ingevoerd, bestemd voor vervaardiging van producten voor menselijke consumptie (CBS). De invoer bestaat vooral uit ruwe palmolie en in mindere mate uit fracties van palmolie (palmoleïne en palmstearine). De invoer van palmolie is aan het afnemen. In vergelijking met 2008 is in 2014 37 procent minder palmolie (inclusief palmpitolie) ingevoerd.

Nederlandse invoer van palmolie- en palmpitolieproducten bestemd voor menselijke consumptie

Nederland heeft in 2014 1,5 miljard kilogram palmolie en 0,03 miljard kilogram palmpitolie uitgevoerd (CBS), het betreft palmolieproducten die volgens de opgaven bij de douane bestemd waren voor vervaardiging van producten voor menselijke consumptie. Het volume is inclusief de wederuitvoer (geen bewerking, maar wel tijdelijk een Nederlandse eigenaar) en exclusief doorvoer (geen bewerking en een buitenlandse eigenaar) en betreft vooral vloeibare fracties. De belangrijkste bestemmingslanden zijn België, Duitsland en Frankrijk.