Boekwinkels

Het aantal boekwinkels volgt indirect uit het handelsregister van de KvK. De gegevens van het handelsregister worden met belastinggegevens omgewerkt naar ons Algemeen Bedrijven register (ABR). Uit onze ‘Demografie van ondernemingen’ blijkt vervolgens welk % van die ABR bedrijven actief is. Gecombineerd leidt dat uiteindelijk tot het aantal actieve bedrijven. Boekwinkels zijn de winkels waarbij het zwaartepunt ligt op de verkoop van boeken (de activiteit die het meest toegevoegde waarde oplevert). Het zijn niet alle winkels waar boeken te koop zijn. Winkels die het verkopen van boeken er bij doen, tellen mee in andere bedrijfstakken (bv winkels in kantoorbenodigdheden of winkels in lectuur en schrijfwaren). Ook de winkels in tweedehands boeken en antieke boeken worden niet gerekend tot boekwinkels. De internetwinkels die boeken verkopen zijn in het artikel tevens niet meegeteld als boekwinkel. Deze wijze van categoriseren en publiceren geldt overigens niet alleen bij de boekwinkels.

Aantallen

In het artikel is gekeken naar de categorie Boekwinkels (4761). Dit aantal is gedaald van 945 in 2007 naar 765 in 2014. Het aantal winkels in lectuur en schrijfwaren (4762) is in het artikel achterwege gelaten maar is in dezelfde periode gedaald van 1535 naar 1350. Vanaf 2013 brengen we het aantal webwinkels in boeken, cd’s en dvd’s in kaart. In 2013 was dit 550 en in 2014 620. Hier is dus sprake van een stijging.