Monitor Duurzame agro-grondstoffen

De Monitor duurzame agro-grondstoffen 2014 laat cijfers en trends zien op het terrein van verduurzaming van allerlei agro-grondstoffen, zoals palmolie, soja en koffie.  Het is de tweede keer dat het CBS deze monitor heeft uitgevoerd. Dit jaar zijn de cijfers geactualiseerd en is de monitor uitgebreid met informatie over kweekvis, groenten & fruit en cacao.
 
Nederlandse marktpartijen hebben zich gecommitteerd aan concrete mijlpalen op weg naar maximaal gebruik van duurzaam geproduceerde grondstoffen voor de Nederlandse markt. Dit is vastgelegd in verschillende convenanten. Het CBS hanteert in de Monitor duurzame agro-grondstoffen de definitie van duurzaamheid zoals die binnen de verschillende convenanten is vastgesteld. De meeste afspraken baseren zich op één of meerdere keurmerken om duurzaamheid te definiëren.
 
De partijen monitoren in de eerste plaats zelf of de gestelde doelstellingen worden behaald. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft het CBS dit proces gevalideerd, dat wil zeggen de gebruikte methoden getoetst aan een aantal criteria. De cijfers over het aanbod van gecertificeerde kweekvis vormen daarop een uitzondering omdat ze door het CBS zelf zijn berekend.

Voortgang per grondstof

Verbruik gecertificeerde palmolie door Nederlandse voedingsmiddelenindustrie, 2013  

Verbruik gecertificeerde palmolie door Nederlandse voedingsmiddelenindustrie

 Inkoop verantwoorde soja voor de Nederlandse diervoederindustrie, 2013 

2014-soja-da-g2   

    
Afzet gecertificeerde koffie op de Nederlandse markt. 2013    

Afzet gecertificeerde koffie op de Nederlandse markt

Afzet duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt, 2013

Afzet duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt

Afzet van gecertificeerde kweekvis (pangasius en tilapia) in supermarkten in Nederland, 2013

Afzet van duurzame kweekvis in supermarkten in Nederland, 2013

Valideren van monitor

Bereik van de monitoring