Achtergrondinformatie en handelsstromen (koffie)

Koffie wordt gemaakt van ontvelde, gedroogde, gebrande en gemalen pitten (koffiebonen) van de koffieplant. Wereldwijd bestaan er meer dan zestig soorten koffie, waarvan Robusta en Arabica de belangrijkste variëteiten zijn. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit vooral in de smaak en het cafeïnegehalte. Arabica heeft een mildere smaak dan Robusta, die voor een pittiger smaak zorgt. In Nederland zijn de meeste koffies gebaseerd op een melange van Arabica- en Robusta-bonen, afkomstig uit diverse landen.

Koffie kan op veel verschillende manieren bereid worden. De bekendste bereidingsmethoden zijn: de snelfiltermethode (gemalen snelfilterkoffie), de espressomethode (fijn gemalen koffiebonen), de éénkopszetmethode (koffiecups en koffiepads) en de oploskoffie (voorgezette koffie die verwerkt is tot korreltjes koffie). (Bron: KNVKT)

Productie

Koffiebonen worden vooral verbouwd in landen rondom de evenaar. De plant gedijt alleen in streken met een tropisch of subtropisch klimaat. In totaal wordt de koffieplant in meer dan zeventig landen rondom de evenaar verbouwd. De totale wereldproductie van groene koffiebonen bedroeg in 2012 8,8 miljard kilogram ten opzichte van 8,4 miljard kilogram in 2011 (FAOSTAT), zie onderstaande grafiek. De koffieproductie wordt ook wel uitgedrukt in balen (van 60 kg). De totale wereldproductie in 2012 komt dan neer op 147 miljoen balen.

Ontwikkeling in wereldproductie groene koffiebonen (mld. kg), 2009-2012

2014-da-gr16

Handelsstromen

Nederland importeert groene koffiebonen uit diverse landen. Veel koffiebonen zijn afkomstig uit Brazilië en Vietnam en ingevoerd vanuit België. Nederland importeerde in 2014 naast 169 miljoen kg ongebrande koffie ook 63 miljoen kilogram gebrande koffie en 17 miljoen kilogram koffie-extracten/-surrogaten/-preparaten (CBS).

Ontwikkeling invoer koffie in Nederland (mln. kg), 2008-2012

2014-da-gr17
 

Nederlandse bedrijven produceren (c.q. branden) niet enkel voor de Nederlandse markt, maar exporteren[i] ook een deel van de koffie, waarvan het merendeel gebrande koffie is. In 2014 kwam de export van Nederland uit op 63 miljoen kilogram gebrande koffie. Daarnaast werden 17 miljoen kilogram ongebrande koffie en 26 miljoen kilogram koffie-extracten/-surrogaten/-preparaten geëxporteerd. De belangrijkste exportbestemmingen liggen in Europa.