Monitor horeca eerste kwartaal 2014

In het eerste kwartaal van 2014 heeft de horeca veel meer omgezet dan een jaar eerder. Er was sprake van uitzonderlijk zacht winterweer, terwijl in het eerste kwartaal van 2013 juist sprake was van barre kou. Dit veel gunstigere weer heeft de horeca aan een forse omzet- én volumegroei geholpen. Consumenten gaven beduidend meer uit in de horeca.

Door de goede start voor de horeca nam ook de werkgelegenheid in de branche toe, het aantal ontstane en vervulde vacatures groeide in het eerste kwartaal. De verwachtingen van horecaondernemers voor het tweede kwartaal van 2014  zijn optimistisch. Zo wordt meer werkgelegenheid voorzien.

Omzetontwikkeling horeca

Omzetontwikkeling horeca

Alle horecabranches boeken omzetgroei

De horeca heeft in het eerste kwartaal bijna 8 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is het derde kwartaal op rij met groei. De groei was veel sterker dan in de voorgaande  kwartalen. Over heel 2013 boekte de horeca een omzetgroei van 1 procent.

Alle deelbranches in de horeca haalden hogere omzetten. Snackbars en ijssalons zetten bijna 10 procent meer om. Ook restaurants, hotels  en de kantines en catering boekten een forse groei. Cafés pikten met 4,5 procent meer omzet ook een graantje mee. Toch bleef de ontwikkeling van cafés, net zoals afgelopen jaren, wat achter bij de overige delen van de horeca.

Omzetontwikkeling horeca, eerste kwartaal 2014

Omzetontwikkeling horeca eerste kwartaal

Ondernemers verwachten meer bedrijvigheid in het tweede kwartaal

De horecaondernemers zijn positief over het tweede kwartaal van 2014. Per saldo verwacht bijna 20 procent van hen een toename van de omzet, die gepaard gaat met hogere verkoopprijzen. Daarbij denken zij meer in te kopen en meer personeel in te zetten. Overigens is het vanwege de sterke seizoenpatronen in de horeca niet ongebruikelijk dat de ondernemers meer bedrijvigheid voorzien in een tweede kwartaal. Het aantal ondernemers dat deze positieve verwachtingen heeft, is groter dan in voorgaande jaren.
De verwachtingen over het economisch klimaat zijn voor het eerst in meer dan twee jaar positief. Er zijn beduidend meer ondernemers die een verbetering dan een verslechtering voorzien. De afgelopen jaren waren de pessimisten ruim in de meerderheid.

Verwachtingen horecaondernemers voor het tweede kwartaal van 2014

Verwachtingen

Met ingang van 2014 verschijnt de volledige kwartaalmonitor horeca in PDF. Hierin komen ook nog de volgende onderwerpen aan bod:

- Prijzen, vacatures en faillissementen: meer vraag naar personeel
- Hotels: forse omzetgroei 
- Eet-en drinkgelegenheden: omzetgroei cafés blijft achter
- Bestedingen huishoudens en consumentenvertrouwen: vertrouwen weer  toegenomen

De PDF bevat de volledige kwartaalmonitor horeca.