Prijsniveau Bonaire 15 procent hoger dan op Curaçao

© ANP

Het gemiddelde prijsniveau lag in 2011 op Bonaire ruim 15 procent hoger dan op Curaçao. Op Aruba zijn consumentenproducten ongeveer net zo duur als op Bonaire. Sint-Maarten is bijna 2 procent duurder dan Bonaire. Dit blijkt uit de op 30 april gepubliceerde International Comparison Program 2011 (ICP). Hierin worden de prijzen van consumentenproducten in verschillende landen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied met elkaar vergeleken.

Prijsniveaus

Prijsniveaus

Bermuda is veruit het duurste land in de Caribische regio, op grote afstand gevolgd door de Turks- en Caicoseilanden. Suriname en Belize zijn de twee goedkoopste landen in de regio.

Bonaire voor het eerst in International Comparison Program

Bonaire heeft voor het eerst deelgenomen aan het ICP. De prijzen van Bonaire uit 2012 zijn teruggerekend naar het niveau van 2011. Aan dit programma doen ruim 200 landen en gebiedsdelen mee, verdeeld over verschillende regio’s. Bonaire heeft deelgenomen aan de Caribische regio. Sint-Eustatius en Saba hebben niet deelgenomen.
Het doel van het ICP is om koopkrachtpariteiten en prijsniveaus tussen verschillende landen te vergelijken. Bonaire heeft alleen deelgenomen aan de vergelijking tussen de prijsniveaus.
Het CBS heeft voor dit project de data aangeleverd die het programma nodig heeft om tot de vergelijkbare statistieken te komen. Vandaag zijn de eerste resultaten gepubliceerd op het niveau van de totale bestedingen van huishoudens. Halverwege dit jaar zal er een meer gedetailleerde publicatie plaatsvinden.

Prijswaarneming Caribisch gebied

Om een goede prijsvergelijking te kunnen maken is het noodzakelijk om vergelijkbare producten waar te nemen die in alle landen beschikbaar zijn en die ook voor een groot gedeelte tot de normale behoefte van de huishoudens behoren. Hiervoor is een productencatalogus samengesteld die vergelijkbaar is tussen de regio’s. Het CBS heeft de prijzen van zo veel mogelijk van deze producten op Bonaire waargenomen.

Bron:

ECLAC, Estimates of Purchasing Power Parities for Countries of the Region