Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van april 2014 laat een gemengd beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De oordelen over de orderpositie zijn negatiever, maar de ondernemers zijn optimistischer in hun verwachtingen voor de komende drie maanden.

Ondernemers minder tevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode januari – maart  2014 iets afgenomen ten opzichte van de periode oktober – december 2013. De productie is eveneens afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, verbeterde in april echter tot 93,9 (september 2011=100). Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad is desondanks negatiever. Ook het oordeel over de voorraden eindproduct verslechterde.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt.
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd.

Verbetering concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het eerste kwartaal van 2014 op zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse afzetmarkten (binnen en buiten de EU) verbeterd. De verbetering buiten de EU was, met een saldo van 8 procent, het opvallendst. Net als vorige kwartalen gaf een aanzienlijk deel (23%) van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van het derde kwartaal op 77,4 procent, een half procentpunt hoger dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te groot beoordeelt, is nu net als in het voorgaande kwartaal iets groter dan het aantal dat deze te klein  vindt.

Bedrijvigheid zal toenemen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf zijn de ondernemers optimistischer dan een maand eerder. De ondernemers zijn eveneens optimistisch over de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen in het verlengde daarvan toenemen. De afzetprijzen zullen naar verwachting stijgen, per saldo 7 procent van de ondernemers verwacht de prijzen te verhogen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers voor de vierde maand op rij iets minder negatief.

Verwachting voor april tot en met juni 2014

Verwachting voor april tot en met juni 2014

Per 1 mei 2014 stopt het CBS met de maandelijkse publicaties per industriebranche en wordt elk kwartaal één monitor industrie gepubliceerd (meer informatie).