Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in februari ruim anderhalf procent meer omgezet dan in februari 2013. Per gemiddelde werkdag was zowel het verkoop- als het productievolume groter dan een jaar eerder. De producten werden goedkoper verhandeld. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2013 ruim 4 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2014)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2014)

Vooral hogere omzet binnenland

In februari 2014 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie voor ruim anderhalf procent meer verkocht dan in februari een jaar eerder. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan binnenlandse ontwikkelingen; de omzet in Nederland nam 3,5 procent toe. De verkopen aan het buitenland waren op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. In de subbranche voedingsmiddelenindustrie nam de omzet in februari ruim 1,5 procent toe. De veel kleinere subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie boekten omzetstijgingen van ruim 4 en ruim 2,5 procent.

Februari had iets lagere afzetprijzen en evenveel werkdagen vergeleken met februari 2013. De gemiddelde dagomzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie was hiermee in februari 2 procent hoger dan in februari vorig jaar.

Iets lagere afzetprijzen

De voedings- en genotmiddelenindustrie rekende in februari 2014 bijna een half procent minder voor hun producten dan een jaar eerder. In Nederland waren klanten 1,5 procent goedkoper uit terwijl voor afnemers uit het buitenland de afzetprijzen met bijna 1 procent stegen.

Productie hoger

Per gemiddelde werkdag was het productievolume in de voedings- en genotmiddelenindustrie in februari 1,5 procent groter dan in februari 2013.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 4 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Per 1 mei 2014 stopt het CBS met de maandelijkse publicaties per industriebranche en wordt elk kwartaal één monitor industrie gepubliceerd (meer informatie).