Realisaties: transportmiddelenindustrie

In februari 2014 heeft de transportmiddelenindustrie 13 procent meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume groter. De afzetprijzen daalden licht. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2013 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2012.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2014)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2014)

Hogere omzet en afzet

De omzet in de transportmiddelenindustrie nam in februari 2014 met 13 procent toe ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Deze omzettoename kwam geheel voor rekening van de omzet op de buitenlandse markt; de omzet nam hier met 19 procent toe. Het bedrag aan verkopen op de binnenlandse markt nam echter met bijna 5 procent af. De afzetprijzen daalden licht ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Februari 2014 telde evenveel werkdagen als februari 2013. Hiermee nam het verkoopvolume per gemiddelde werkdag met 14 procent toe.

De subbranche auto- en aanhangwagenindustrie liet in februari 2014 een omzettoename van ruim 3 procent zien ten opzichte van een jaar eerder. De binnenlandse omzet nam in deze subbranche met 4,5 procent toe, verkopen op de buitenlandse markt namen met ruim 2,5 procent toe.

In de subbranche overige transportmiddelenindustrie nam de omzet in februari 2014 met 24 procent toe vergeleken met het jaar ervoor. Deze omzettoename kwam geheel voor rekening van de verkopen op de buitenlandse markt; de omzet nam hier met bijna 40 procent toe. Het bedrag aan verkopen binnen Nederland nam daarentegen met 13 procent af.

Prijzen licht gedaald

De prijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in februari 2014 ruim 0,5 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In de auto- en aanhangwagenindustrie werden de producten bijna 1 procent goedkoper. Producten in de overige transportmiddelenindustrie waren echter ruim 1,5 procent duurder.

Meer geproduceerd

In februari 2014 was de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie bijna 7 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De productie in de subbbranche auto- en aanhangwagenindustrie nam met 11 procent toe. Het productievolume in de overige transportmiddelenindustrie nam echter met 1 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie bijna 6 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Per 1 mei 2014 stopt het CBS met de maandelijkse publicaties per industriebranche en wordt elk kwartaal één monitor industrie gepubliceerd (meer informatie).