Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in februari 2014 met ruim 0,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het productie- en verkoopvolume per gemiddelde werkdag lagen op een hoger niveau. Vergeleken met februari 2013 betaalden afnemers minder voor de producten van deze branche.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2014)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2014)

Minder omzet, verkoopvolume groter

In februari is de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie met ruim 0,5 procent afgenomen vergeleken met februari 2013. Over de grens nam de omzet toe met ruim 1 procent, maar in het binnenland nam de omzet af met ruim 4 procent. Februari 2014 telde evenveel werkdagen als februari 2013. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was deze maand bijna 6 procent groter vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

In februari 2014 nam de omzet van de subbranche aardolie-industrie met bijna 8 procent af vergeleken met februari vorig jaar. De binnenlandse omzet nam met 13 procent af, de buitenlandse omzet nam met bijna 4,5 procent af. In de chemische industrie nam de omzet met 2,5 procent toe. De farmaceutische industrie sloot februari af met ruim 25 procent meer omzet. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie kwam uit op een toename van ruim 6 procent.

Prijzen gedaald

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in februari ruim 6 procent goedkoper dan in februari 2013. Het was voor de veertiende maand op rij dat er een prijsdaling te zien is. Alleen in de subbranche farmaceutische industrie was er een prijsstijging te zien, de producten in deze branche werden 0,5 procent duurder. In de aardolie-industrie werden de producten 10 procent goedkoper. In de chemische industrie daalden de prijzen met 4,5 procent. In de rubber- en kunststofproductenindustrie daalden de prijzen ten opzichte van februari 2013 met bijna 1 procent.

Productie hoger

In februari 2014 produceerde de branche meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met 7 procent toe.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Per 1 mei 2014 stopt het CBS met de maandelijkse publicaties per industriebranche en wordt elk kwartaal één monitor industrie gepubliceerd (meer informatie).