Student verdient het vaakst bij in horeca of winkel

© ANP

Ruim vier op de vijf studenten in het hoger onderwijs had in 2012 inkomen uit arbeid. Deze studenten verdienden gemiddeld 440 euro per maand. Studenten in het hoger onderwijs werkten doorgaans tussen de een en twee dagen per week. Een bijbaan in de horeca is het populairst.

Hbo’er verdient het meest

Ongeveer 371 duizend studenten in het hoger onderwijsontvingen gedurende heel 2012 een beurs of lening volgens de Wet Studiefinanciering. Van hen had ruim 83 procent daarnaast inkomen uit arbeid. Zij verdienden gemiddeld 440 euro bruto per maand bij. Hbo’ers hadden vaker inkomen uit arbeid dan wo’ers, met respectievelijk 88 procent en 75 procent. Ook lag het bedrag dat zij gemiddeld per maand bijverdienden iets hoger. In 2012 was het voor hbo’ers 470 euro, tegen 380 euro voor wo’ers.

Bijverdiensten uit arbeid van studenten hoger onderwijs, 2012

Grafiek bijverdiensten arbeid studenten ho 2012

Student werkt een tot twee dagen per week

Het aantal gewerkte uren van studenten met een baan loopt op met de leeftijd. Zo werkten nog jonge studenten van 19 jaar gemiddeld 10 uur per week, terwijl 24-jarige studenten gemiddeld werkweken van ruim 14 uur draaien. Hierbij gaat het vaak om een flexibele baan. Maar een kwart van de studenten heeft een vaste baan.

Gemiddeld aantal gewerkte uren per week van studenten hoger onderwijs, 2012

grafiek gewerkte uren van studenten ho, 2012

Horeca en winkels favoriet

Een bijbaan in de horeca of in een winkel komt onder studenten het meeste voor. In totaal verdiende 16 procent van de werkende studentenin het hoger onderwijs in 2012 bij als kelner of barpersoneel. Op de tweede plaats kwam een baan als verkoopmedewerker(15 procent). Ruim 8 procent had een bijbaan als lader, losser of vakkenvuller.

Meest voorkomende beroepen van werkende studenten hoger onderwijs, 2012

grafiek beroepen studenten ho 2012

Reinder Lok en Bart Loog