Kleinere krimp commerciële dienstverlening

De toegevoegde waarde van de commerciële dienstverlening is in het derde kwartaal van 2013 gekrompen met 0,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was er nog sprake van een krimp van 2,0 procent. De niet-commerciële dienstverlening groeide met 0,5 procent.

Groei dienstverlening

Groei dienstverlening

Gezondheids- en welzijnszorg groeit verder

Bij vrijwel alle commerciële dienstverleners kromp in het derde kwartaal de toegevoegde waarde. De krimp was bij de meeste bedrijfstakken wel een stuk minder groot dan in het voorafgaande kwartaal. De zakelijke dienstverleners gingen er 1,9 procent op achteruit en de informatie en communicatie kromp met 2,8 procent. Verhuur en handel in onroerend goed groeide met 2,9 procent. De toegevoegde waarde bij de niet-commerciële dienstverlening groeide met 0,5 procent. Zowel de overheid als het onderwijs krompen. Dat de niet-commerciële dienstverlening groeide, kwam dan ook door een nog altijd relatief forse groei van de gezondheids- en welzijnszorg.

Negatieve bijdrage commerciële dienstverlening aan bbp

De krimp van de commerciële dienstverlening in het derde kwartaal leidde tot een negatieve bijdrage van 0,2 procentpunt aan de ontwikkeling van het bbp. De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening aan de bbp-groei was positief, 0,1 procentpunt.

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.