Helft kersentelers verkoopt direct aan consument

Bijna de helft (46 procent) van de telers van zoete kersen verkoopt producten van het eigen bedrijf rechtstreeks aan de consument. Bij de overige fruitbedrijven is dit 18 procent en slechts 5 procent van alle agrarische bedrijven verkoopt direct aan de consument. Zoete kersen worden geteeld bij 357 bedrijven die bijna 400 hectare beplant hebben met kersenbomen. Dit blijkt uit de resultaten van de landbouwtelling 2013

Meeste huisverkoop in Gelderland

Gelderland heeft met 149 bedrijven het hoogste aantal telers van zoete kersen en met 55 bedrijven daarvan ook de meeste met verkoop aan huis. Daarna volgen Limburg en Noord-Brabant. In de noordelijke provincies is de kersenteelt gering.

Aantal bedrijven met kersenteelt  

2013-kersen-2013-g1

Kersen met ander fruit

Zoete kersen worden vaak geteeld in combinatie met andere pit- en steenvruchten zoals appels, peren, pruimen en zure kersen. Driekwart van de kersentelers teelt ook één of meer van deze andere fruitsoorten. Daarbij zijn appels en peren vaak het hoofdgewas. Gemiddeld hebben kersentelers 1,1 hectare kersen. Wanneer naast kersen ook appels geteeld worden is het areaal appels gemiddeld 4,4 hectare. Bij de teelt van peren naast kersen is dat gemiddeld ook 4,4 hectare. Bij pruimen ligt dat een stuk lager met gemiddeld een halve hectare pruimenbomen. De combinatie van teelt van diverse soorten fruit leent zich prima voor een aantrekkelijk assortiment in de boerderijwinkel.

Aantal bedrijven met kersen in combinatie met andere pit- en steenvruchten

2013-kersen-2013-g2

Naast zoet ook zuur

Naast de zoete kersen zijn er ook zure kersen, die voor de verwerkende industrie worden geteeld. De teelt is grootschaliger dan bij zoete kersen. Het gemiddelde areaal zure kersen is 8 hectare, voor zoete kersen is dat iets meer dan 1 hectare. In Nederland is er 338 hectare zure kersen en het leeuwendeel (86 procent) is in Limburg te vinden.

Marius Reitsema

Bron:

StatLine

Maatwerk