Groot Nederlands aandeel in Europese productie van sojasaus en schepen

Nederland heeft in 2012 een groot aandeel in de totale Europese productie van sojasaus en schepen. Zo bedraagt het aandeel van de Nederlandse sojasausproductie maar liefst 90 procent. Ook in de scheepsbouw  is het Nederlandse aandeel in de Europese productie groot. Dat blijkt uit de cijfers over de verkopen van industriële producten naar productgroep van Eurostat en het CBS.

Ook groot aandeel productie van oliën en cacao   

In 2011 is het aandeel van de Nederlandse voedingsmiddelensector in de omzet van de gehele Europese voedingsmiddelenbranche 6,6 procent. Het Nederlandse aandeel in de productie van een aantal voedingsmiddelen valt op. Zo produceerde Nederland in 2012 voor 70 miljoen euro aan sojasaus. Dat is 90 procent van de totale waarde van de sojasausproductie in de Europese Unie (EU) van 79 miljoen euro. Ook de productie van andere producten uit de van oudsher sterke Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is groot te noemen. Bijvoorbeeld: geraffineerde kokosolie (76 procent), geraffineerde palmolie (59 procent), geraffineerde sojaolie (33 procent) en overige plantaardige oliën en vetten (44 procent). Verder is het aandeel cacao groot: Nederland neemt ongeveer de helft van de Europese productie van cacaopoeder, -boter, -vet en –olie voor haar rekening. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid cacao die wordt aangevoerd via de haven van Amsterdam.

Aandeel in Europese productie van sojasaus, kokosolie en cacaopoeder, (EU27)

2013-nederlands-aandeel-europese-productie-sojasaus-g1

Veel scheepsbouw door Nederlandse bedrijven   

Een geheel andere industrietak waarin het aandeel van Nederland opvalt, is de scheepsbouw. In 2011 is het aandeel van de omzet van de Nederlandse scheepsbouw in de totale Europese omzet aan schepen 12,6 procent. Met name baggerschepen worden vaak in Nederland geproduceerd. Zo had in 2012 de bouw van baggerschepen in de EU een totale waarde van 341 miljoen euro. Met 254 miljoen euro had Nederland hierin een aandeel van 75 procent. Ook algemene vrachtschepen (68 procent) en offshore vaartuigen (35 procent) worden relatief vaak in Nederland gebouwd.

Aandeel in Europese productie van baggerschepen (EU27)

  

2013-nederlands-aandeel-europese-productie-sojasaus-g1

Britt Peeters

Bronnen: 
StatLine 
Eurostat – Prodcom
Eurostat – Annual detailed enterprise statistics for industry - Turnover