Realisaties: transportmiddelenindustrie

In augustus 2013 heeft de transportmiddelenindustrie 13 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was kleiner. De waarde van de ontvangen orders was lager en het productievolume per gemiddelde werkdag nam eveneens af. De afzetprijzen bleven vrijwel gelijk aan die van augustus vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2013 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Omzet sterk gedaald

In augustus 2013 was de omzet van de transportmiddelenindustrie 13 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De afzetprijzen bleven vrijwel gelijk aan die van een jaar geleden en augustus 2013 kende een werkdag minder dan vorig jaar. De afzet per gemiddelde werkdag nam daarmee met ruim 9 procent af.

De omzet behaald op de buitenlandse markt bleef vrijwel gelijk, terwijl de omzet op de binnenlandse markt ruim 35 procent lager was ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Orderontvangsten lager

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie was in augustus 2013 ruim 4 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zowel de vraag vanuit het buitenland als de vraag op de binnenlandse markt nam af, met respectievelijk ruim 3,5 procent en bijna 6 procent.

Afzetprijzen vrijwel gelijk

De prijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in augustus 2013 vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met augustus vorig jaar; ontwikkelingen op de binnenlandse en de buitenlandse markt ontliepen elkaar weinig. Het afgelopen half jaar was er maandelijks sprake van afnemende prijsstijgingen ten opzichte van een jaar eerder.

Productie afgenomen

Het productievolume per gemiddelde werkdag is augustus dit jaar in de transportmiddelenindustrie ruim 4 procent afgenomen ten opzichte van augustus 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van 2013 bijna 8 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Al zes kwartalen laat de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)