Oordeel en verwachtingen textiel-, kleding- en leerindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van september 2013 laat een overwegend negatief beeld zien de textiel-, kleding- en leerindustrie. De orderontvangsten zijn flink afgenomen in de afgelopen maanden en de ondernemers zijn negatief in hun oordelen. Hun verwachtingen voor de productie in de komende drie maanden zijn echter positief.

Afname orderontvangst

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode juni – augustus afgenomen ten opzichte van de periode maart  - mei. De productie is eveneens flink afgenomen. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 91,2, de laagste stand sinds oktober 2010. Per saldo vindt ruim één derde van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde wel iets in vergelijking met vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname werkgelegenheid verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan in de voorgaande maand het geval was. De ondernemers verwachten wel een stijging  van de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen daarbij echter licht afnemen. De afzetprijzen zullen eveneens iets dalen, per saldo verwacht 1 procent van de ondernemers de prijzen te verlagen. De verwachtingen over de werkgelegenheid zijn aanhoudend somber.

Verwachting voor september tot en met november 2013

Verwachting voor september  tot en met november 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In oktober zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.
Branche                                                         Verslagmaand
Papier- en grafische industrie                       oktober 2013, februari 2014
Meubelindustrie                                             november 2013, maart 2014
Hout- en bouwmaterialenindustrie                december 2013, april 2014
Textiel-, kleding- en lederindustrie                 januari 2014, mei 2014