Grote verschillen in exportintensiteit per bedrijfstak

Het aandeel van de omzet uit exportopbrengsten van goederen (de exportintensiteit) verschilt sterk per sector. De verandering in exportintensiteit over de periode 2009-2011 waren klein.

Export groot voor industrie en handel

In de industrie, handel en vervoer en opslag vertegenwoordigt de goederenexport een belangrijk deel van de omzet. In 2011 was dit achtereenvolgens 37, 20 en 23 procent. Handel is absoluut de grootste sector met 612 miljard euro omzet en 119 miljard euro export. Toch halen alle bedrijfstakken nog altijd het grootste deel van hun omzet in Nederland. In de sectoren bouwnijverheid en horeca is de exportintensiteit het kleinst.

Exportintensiteit per bedrijfstak

2013-exportintensiteit-g1

Verandering in exportintensiteit

De exportintensiteit bij de bedrijfstakken bouwnijverheid, waterbedrijven en afvalbeheer en verhuur en overige zakelijke diensten groeide sterk. Maar de exportintensiteit bij deze bedrijfstakken is klein. In de drie sectoren waar export het grootste deel van de omzet uitmaakte, daalde de exportintensiteit juist. In de industrie was de daling 1 procent, in handel 8 en in vervoer en opslag 11 procent.

Exportintensiteit verschilt zelfs in bedrijfstak

Toch kunnen er nog sterke verschillen zijn tussen de onderdelen van een sector. Bijvoorbeeld binnen de sector handel. De groothandel exporteert relatief veel, 25 procent van de omzet. De supermarkten en winkels hebben slechts een exportintensiteit van 3 procent.

Exportintensiteit onderdelen handel, 2011

2013-exportintensiteit-g2

Ook import groot voor industrie en handel

De importintensiteit is de kosten van import van goederen uitgedrukt als percentage van de omzet. De grootste importintensiteit is te vinden in de industrie, handel en vervoer en opslag. Import is in de sector vervoer en opslag zelfs verantwoordelijk voor 42 miljard euro, ongeveer de helft van de omzet. Ook de veranderingen in de importintensiteit waren klein.

Importintensiteit per bedrijfstak, 2011

2013-exportintensiteit-g3

Exportintensiteit is niet altijd exportafhankelijkheid

Exportintensiteit is niet altijd exportafhankelijkheid, zo haalt bijvoorbeeld de sub-sector uitzendbureaus slechts een klein gedeelte van de omzet direct uit export. De exportafhankelijkheid is echter groter omdat veel uitzendkrachten in de industrie werken en zo goederen maken voor de export. Op deze manier is de uitzendbranche dus toch indirect afhankelijk van de export.

Katja Sillen en Oscar Lemmers

Bron: maatwerktabel Import- en exportintensiteit per bedrijfstak, 2009-2011