Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in juni 2013 ruim 1,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand van 2012. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam eveneens af. De waarde van de ontvangen orders nam toe en de afzetprijzen zijn in juni licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kwam uit op een hoger niveau.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet licht gedaald

De transportmiddelenindustrie heeft in juni 2013 ruim 1,5 procent minder omgezet dan in juni vorig jaar. De omzetafname in deze branche is grotendeels toe te schrijven aan de omzet die in het binnenland werd behaald; deze nam in juni met 10 procent af. Op de buitenlandse markt nam de omzet met ruim 2,5 procent toe.

Met licht gestegen afzetprijzen en een werkdag minder dan in juni 2012 kwam het verkoopvolume per gemiddelde werkdag in juni uit op een toename van bijna 2,5 procent.

In het tweede kwartaal van 2013 nam de omzet met bijna 9 procent af ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012.

Hogere orderontvangsten

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie is in juni 2013 met 10 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Deze toename volgt na een vijf maanden durende afname in orders ten opzichte van het jaar ervoor.

De toename van de ontvangen orders werd voornamelijk veroorzaakt door vraag op de buitenlandse markt. Hier namen de ontvangen orders met 19 procent toe. De binnenlandse vraag naar producten nam nog met 12 procent af.

In het tweede kwartaal van 2013 nam de waarde van de ontvangen orders met 10 procent af ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012.

Prijzen licht gestegen

In juni 2013 zijn de afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie 1 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De prijzen doorberekend aan buitenlandse klanten stegen harder dan die aan binnenlandse afnemers werden doorberekend. Sinds februari 2010 laat de transportmiddelenindustrie maandelijks een prijsstijging zien ten opzichte van het jaar ervoor.

De afzetprijzen in het tweede kwartaal van 2013 lieten dezelfde ontwikkeling zien. De prijzen stegen ruim 1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2012.

Al zes maanden productieafname

De gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie was in juni 2013 ruim 4,5 procent kleiner dan in juni 2012. Het productievolume per gemiddelde werkdag neemt al zes maanden af ten opzichte van het jaar ervoor.

In het tweede kwartaal van 2013 nam het productievolume per gemiddelde werkdag bijna 7 procent af ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 ruim 7 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor het vijfde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)