Realisaties: transportmiddelenindustrie

In mei 2013 heeft de transportmiddelenindustrie 16 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De waarde van de orderontvangsten nam eveneens af. Per gemiddelde werkdag namen tevens het verkoop- en productievolume af. De afzetprijzen zijn in mei licht gestegen ten opzichte van mei vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2013)

Wederom omzetdaling

In mei 2013 heeft de transportmiddelenindustrie 16 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor de negende maand op een rij was er sprake van een omzetdaling. De omzet op de binnenlandse markt nam met 12 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt nam met 18 procent nog sterker af. Mei 2013 telde evenveel werkdagen als mei 2012. De afzetprijzen stegen wederom licht ten opzichte van vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kwam uit op een afname van 17 procent.

Orderontvangsten afgenomen

De waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie is in mei 2013 met 17 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2012. De binnenlandse orderontvangsten namen met 13 procent af, de vraag naar producten vanuit het buitenland is in mei 2013 met 18 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Prijzen licht gestegen

In mei 2013 zijn de afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie ruim 1 procent gestegen ten opzichte van mei vorig jaar. Net als in april betaalden buitenlandse afnemers iets meer voor hun product dan binnenlandse klanten. Sinds februari 2010 laten de prijzen in de transportmiddelenindustrie maandelijks een stijging zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Productie afgenomen

De gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie was in mei 2013 bijna 8 procent kleiner dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Voor de vijfde maand op een rij nam het productievolume af.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 ruim 7 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor het vijfde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)