Forse daling prijzen architectendiensten

In het eerste kwartaal van 2013 waren zowel de prijzen als de omzet van architecten fors lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen was even hoog als in het eerste kwartaal van 2012.

Grootste daling prijzen in drie jaar tijd

In het eerste kwartaal van 2013 waren architectendiensten 3 procent goedkoper dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het is de grootste daling sinds het eerste kwartaal van 2010, toen deze diensten 3,5 procent in prijs daalden. Het vierde kwartaal van 2008 was het laatste kwartaal waarin de prijzen in deze branche stegen.

Prijzen woningontwerp meest gedaald

De daling van de prijzen is het grootst voor het ontwerpen van woningen. Door de aanhoudende malaise in de bouwwereld en op de woningmarkt waren deze diensten ruim 4 procent goedkoper dan in het eerste kwartaal van 2012. De tarieven voor het ontwerpen van niet voor bewoning bestemde gebouwen (utiliteitsbouw) daalden iets minder sterk, met 2 procent. De prijzen voor dienstverlening op het gebied van stadsplanning, landinrichting en landschap daalden met 2,6 procent.

Prijsontwikkeling architectendiensten

Prijsontwikkeling architectendiensten

Omzet architectenbranche stort verder in

De omzet van de architecten was ruim 20 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2012. Daarmee was de omzetdaling bijna even groot als in het vierde kwartaal van 2012 ((22 procent). Net als de prijzen daalt de omzet van de architectenbranche al sinds het eerste kwartaal van 2009. De grote daling van de afgelopen twee kwartalen is illustratief voor de diepe crisis in de bouwsector. De omzet van de architecten komt als gevolg van de huidige daling op 40 procent van het omzetniveau van voor de crisis, die eind 2008 inzette.

Omzetontwikkeling architectenbureaus

Omzetontwikkeling architectenbureaus

Aantal faillissementen stabiel

In het eerste kwartaal van 2013 gingen er 47 architectenbureaus failliet. Dit hoge aantal is gelijk aan het aantal bedrijven dat in hetzelfde kwartaal een jaar eerder over de kop ging. Voor heel 2012 bedroeg het aantal faillissementen 203. Dit is een stijging van ruim 22 procent ten opzichte van 2011.

Aantal faillissementen architectenbureaus

Aantal faillissementen architectenbureaus

Stijn Krzeszewski en Elena van Kampen

Bron: