Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van juni 2013 laat een gemengd beeld zien in de transportmiddelenindustrie.  De ondernemers zijn weliswaar positief over de gerealiseerde productie, maar ze zijn pessimistisch over de verwachte productie. Daarnaast zijn ze een stuk pessimistischer geworden over het economisch klimaat en de werkgelegenheid in de komende maanden.

Werkvoorraad stabiel

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode maart – mei toegenomen ten opzichte van de periode december - februari. Ook de productie in deze periode fors toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, is in juni met 97,2 nagenoeg gelijk aan mei. Het oordeel over de omvang van zowel de totale als de buitenlandse orderpositie is negatiever dan een maand eerder. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

 Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verslechtering economisch klimaat verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers negatief gestemd, terwijl ze een maand eerder nog positief waren. De ondernemers verwachten een lagere productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze hun inkooporders te verminderen. De personeelsomvang wordt volgens de ondernemers in de komende drie maanden kleiner. Bovendien zullen de afzetprijzen naar verwachting dalen in de komende maanden.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013