Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van juni 2013 laat nog altijd een gemengd beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren iets minder negatief in hun oordeel over de orderpositie. In hun verwachtingen over de productie en het economisch klimaat waren ze echter negatiever dan een maand eerder.

Orderpositie te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode maart – mei iets lager dan die in de periode december - februari. In deze periode is de productie toegenomen, na een jaar van louter afnemende productie. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, was in juni iets hoger dan in mei. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Beide lieten wel een verbetering zien. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde iets; nog steeds beoordelen meer ondernemers de voorraden als te groot dan te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verwachtingen somber

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan in mei. Ook over de productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers per saldo pessimistisch; circa 15 procent verwacht een toename tegenover 18 procent die een afname voorziet. De inkoop bij leveranciers zal eveneens afnemen. Daarnaast voorzien de ondernemers een verdere krimp van de werkgelegenheid in de komende maanden, maar in iets mindere mate dan voorgaande maanden. De prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen zullen volgens de ondernemers dalen.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013