Monitor prijzen commerciële dienstverlening eerste kwartaal 2013

  • Prijzen commerciële dienstverlening 0,8 procent hoger dan een jaar geleden
  • Prijzen schoonmaakdiensten 2,6 procent hoger
  • Prijzen makelaars en taxateurs 4,7 procent lager
  • Prijzen architecten 3 procent lager

In het eerste kwartaal van 2013 lagen de prijzen van de commerciële dienstverlening 0,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. De stijging was groter dan in het voorgaande kwartaal, toen de prijzen nog 0,5 procent hoger waren dan een jaar eerder. Binnen de commerciële dienstverlening kende een deel van de sectoren een prijsstijging en een ander deel een prijsdaling.

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening

Prijsstijging vervoer en opslag

De prijzen van vervoer en opslag lagen in het eerste kwartaal 2 procent hoger dan een jaar eerder. Onderliggende branches laten verschillende ontwikkelingen zien. De prijzen van vervoer over water daalden met 0,9 procent. Dit was de eerste daling na 6 kwartalen van prijsstijgingen. De prijzen van vervoer over land en via pijpleidingen stegen met 1,5 procent. De prijzen van koeriers stegen met 2,4 procent het meest.

Prijsontwikkeling Informatie en communicatie en IT-dienstverleners

Prijsontwikkeling Informatie en communicatie en IT-dienstverleners

Lichte prijsdaling informatie en communicatie diensten

De prijzen in de sector informatie en communicatie lagen in het eerste kwartaal 0,1 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2012. In het vierde kwartaal was dat nog 0,5 procent lager. De daling in deze sector werd gedempt door een lichte prijsstijging van 0,1 procent in de IT-branche. Voor het eerst in 8 kwartalen stegen de prijzen in deze branche. De omzet van de IT-dienstverleners was in het eerste kwartaal van 2013 echter 5,6 procent lager dan een jaar eerder. Hiermee is de omzetkrimp wel minder fors dan die van ruim 8 procent in het voorgaande kwartaal.

Prijsontwikkeling notarissen, architecten en makelaars

Prijsontwikkeling notarissen, architecten en makelaars

Prijzen makelaars, notarissen en architecten verder omlaag

In het eerste kwartaal van 2013 lagen de prijzen van vrije beroepen en wetenschappelijke en technische diensten  0,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012. De onderliggende branches lieten vooral een negatief beeld zien. De prijzen van de makelaars en taxateurs waren dit kwartaal 4,7 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de prijzen van bemiddeling bij aankoop van woningen waren met 8,6 procent fors lager. De prijzen van architecten daalden met 3 procent als gevolg van de aanhoudende malaise in de bouw. De omzet van de architecten vertoonde een vrije val. Deze daalde met ruim 20 procent. Deze forse daling volgde na een recordkrimp van ruim 22 procent in het vierde kwartaal van 2012

Prijzen administratieve en ondersteunende dienstensector stijgen harder

De prijzen van de administratieve en ondersteunende diensten waren 2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. De prijzen van schoonmaakdiensten stegen met 2,6 procent sterker dan in het voorgaande kwartaal. Toen lagen de prijzen 2,2 procent hoger. De prijzen van arbeidsbemiddeling en personeelsvoorziening waren 2 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal was de stijging met 1,4 procent iets minder groot.

Ömer Eryigit

Bronnen: