Realisaties: transportmiddelenindustrie

In april 2013 heeft de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent minder omzet gerealiseerd dan in april vorig jaar. De waarde van de orderontvangsten nam eveneens af vergeleken met vorig jaar. Per gemiddelde werkdag namen ook het verkoopvolume en het productievolume af. De afzetprijzen zijn in april licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet afgenomen

In april 2013 heeft de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzetafname was op de binnenlandse markt het sterkst; hier nam het bedrag aan verkopen met 17 procent af. Het bedrag aan verkopen op de buitenlandse markt nam met ruim 5 procent af. April 2013 telde een werkdag meer dan dezelfde maand een jaar eerder. De afzetprijzen stegen wederom licht ten opzichte van vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kwam uit op een afname van 14 procent.

Minder vraag naar nieuwe producten

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie is in april 2013 met ruim 6 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De binnenlandse vraag naar nieuwe producten daalde het sterkst; hier namen de orderontvangsten met ruim 25 procent af. De orderontvangsten uit het buitenland zijn ruim 2,5 procent in waarde afgenomen.

Lichte prijsstijging

De afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in april 2013 met bijna 1,5 procent gestegen ten opzichte van april vorig jaar. Producten afgezet in het buitenland stegen iets harder in prijs dan producten die op de Nederlandse markt werden verkocht. Binnenlandse klanten betaalden ruim 1 procent meer voor hun producten. Producten afgezet in het buitenland stegen bijna 1,5 procent in prijs.

Productieafname

Het productievolume in de transportmiddelenindustrie kwam in april 2013 lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met 8 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het vierde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie ruim 6 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)