Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van april 2013 laat een wat optimistischer beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie dan in maart. De werkvoorraad is toegenomen, de oordelen waren minder negatief. De ondernemers zijn ook in hun verwachtingen voor komende maanden iets minder negatief.

Ondernemers minder ontevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode januari – maart toegenomen ten opzichte van de periode oktober - december. De productie is eveneens toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, verbeterde in april tot 98,1. Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad was dan ook minder negatief dan een maand eerder. Over de werkvoorraad voor de buitenlandse markt was men zelfs licht positief. Het oordeel over de voorraden eindproduct wijzigde nauwelijks.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verbetering concurrentiepositie

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het eerste kwartaal van 2013 op zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse afzetmarkten (binnen en buiten de EU) verbeterd. Net als vorige kwartalen gaf een aanzienlijk deel (17%) van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van het vierde kwartaal op 73,6 procent, nagenoeg gelijk aan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te klein beoordeelde, is nu weet groter dan het aantal dat deze te groot vindt.

Meer buitenlandse afzet verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers optimistischer dan een maand eerder. Er wordt op meer buitenlandse afzet gerekend. De ondernemers verwachten een nagenoeg gelijke productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen gaan toenemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen naar verwachting stijgen, per saldo verwacht ruim één op de twintig ondernemers de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers net als vorige maand somber.

Verwachting voor april tot en met juni 2013

Verwachting voor april tot en met juni 2013