Economische relaties met Cyprus beperkt

De verschillende economische relaties met Cyprus zijn relatief klein. Het aandeel van Cyprus in de Nederlandse export van goederen en diensten is respectievelijk 0,12 en 0,16 procent. Het aandeel in de uitgaande buitenlandse investeringen van ons land is 0,36 procent.

Uitvoer van diensten neemt af

In 2012 daalde de waarde van de handel in diensten met Cyprus in vergelijking met een jaar eerder. De invoer van diensten uit Cyprus was in 2012 weliswaar hoger dan voor de crisis, maar is ten opzichte van 2011 met bijna 14 procent gedaald. De uitvoer daalde in 2012 met 29 procent. In vergelijking met 2008 is de uitvoer met 61 procent sterk gedaald. Dit wordt vooral veroorzaakt door een terugval in bouwdiensten. De Cypriotische bouwsector staat tijdens deze crisis enorm onder druk. Daarnaast zijn de ontwikkelingen in de bouw sterk veranderlijk, omdat ze afhangen van grote projecten.

Handel in diensten met Cyprus

2013-cyprus-g1

Uitvoer van goederen neemt juist toe

De waarde van uitgevoerde goederen naar Cyprus heeft na een lichte dip in 2009 een positieve ontwikkeling doorgemaakt. In vergelijking met 2008 is de uitvoerwaarde in 2012 met maar liefst 36 procent gestegen. Dit heeft vooral te maken met een forse toename in de uitvoer van schepen en boten. De waarde van ingevoerde goederen vanuit Cyprus is in 2012 in vergelijking met een jaar eerder met 19 procent gedaald. Hierdoor komt de invoerwaarde weer dicht bij het niveau van 2008.

Handel in goederen met Cyprus 

2013-cyprus-g2

Buitenlandse investeringen stijgen fors

In 2011 bedroeg de waarde van Nederlandse investeringen in Cyprus 2,7 miljard euro. Dat is ruim tweeëneenhalf keer zo veel als in 2008. De waarde van investeringen van Cyprus in Nederland was 3,1 miljard. Sinds 2008 zijn deze investeringen verzesvoudigd. Veruit het grootste deel hiervan kwam terecht in de industrie.

Buitenlandse investeringen Nederland-Cyprus

2013-cyprus-g3

Samenvatting ontwikkelingen

De Nederlandse export van diensten naar Cyprus is fors gedaald. Tegelijkertijd steeg de Nederlandse goederenexport naar Cyprus. Ook nemen de Nederlandse investeringen in Cyprus flink toe.

Ralph Wijnen en Oscar Lemmers

Internationale dienstenhandel met Cyprus

Internationale goederenhandel met Cyprus