Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van maart 2013 laat een negatief beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De werkvoorraad is afgenomen, de oordelen waren negatiever en de ondernemers zijn negatief in hun verwachtingen voor komende maanden.

Ondernemers blijven ontevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode december – februari afgenomen ten opzichte van de periode september - november. De productie is eveneens afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, verslechterde in maart tot 94,5. Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad was dan ook negatiever dan een maand eerder. De oordelen over de buitenlandse orderpositie en de voorraad eindproduct verslechterden eveneens.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan een maand eerder. De ondernemers verwachten nauwelijks nog krimp van de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen nauwelijks nog afnemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen naar verwachting stijgen, per saldo verwacht ruim één op de tien ondernemers de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers iets minder somber dan vorige maand.

Verwachting voor maart 2013 tot en met mei 2013

Verwachting voor maart 2013 tot en met mei 2013