Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in januari 2013 bijna 2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten nam eveneens toe vergeleken met een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag nam ook het verkoopvolume toe. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam echter af. De afzetprijzen zijn in januari licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet gestegen

In januari 2013 nam de omzet van de transportmiddelenindustrie met bijna 2 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De omzetontwikkeling op de binnenlandse en buitenlandse markt lieten een tegengesteld beeld zien. De binnenlandse omzet nam met bijna 2 procent af, terwijl de omzet op de exportmarkt met ruim 3 procent toenam. Met hetzelfde aantal werkdagen en licht gestegen afzetprijzen ten opzichte van januari vorig jaar nam het verkoopvolume per gemiddelde werkdag toe met ruim 1 procent.

Tegengesteld beeld binnenlandse en buitenlandse orders

De binnenlandse en buitenlandse orderontvangsten lieten in januari 2013 een tegengesteld beeld zien. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de ontvangen orders met 24 procent. De buitenlandse vraag naar nieuwe producten nam met 15 procent toe. De totale waarde van de orderontvangsten nam hierdoor met ruim 6 procent toe.

Prijzen wederom licht gestegen

De transportmiddelenindustrie heeft de afzetprijzen in januari 2013 verhoogd met 0,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijzen in deze branche laten al drie jaar een stijgende lijn zien. Op de buitenlandse markt namen de afzetprijzen 1 procent toe terwijl de afzetprijzen op de binnenlandse markt vrijwel gelijk bleven.

Productievolume neemt af

De productie van de transportmiddelenindustrie lag in januari 2013 op een lager niveau dan in dezelfde maand van 2012. Per gemiddelde werkdag was het productievolume ruim 4,5 procent kleiner.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het derde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het derde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)