Oordeel en verwachtingen textiel-, kleding- en leerindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van januari 2013 laat een negatief beeld zien de textiel-, kleding- en leerindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen in de afgelopen maanden en de ondernemers zijn negatief in hun oordelen. Ook in hun verwachtingen zijn ze overwegend negatief.

Afname orderontvangst

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode oktober – december afgenomen ten opzichte van de periode juli - september. De productie is eveneens afgenomen. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 99,2 en bleef daarmee rond hetzelfde niveau als in de voorgaande maanden. Per saldo vindt een kwart van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde iets.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie op de buitenlandse markten licht verbeterd

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het vierde kwartaal van 2012 op de buitenlandse afzetmarkten (binnen en buiten de EU) licht verbeterd. Op de binnenlandse markt werd echter een verslechtering waargenomen. Net als vorige kwartalen gaf een groot deel (36%) van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van het vierde kwartaal op 74,6 procent, nagenoeg gelijk aan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te klein beoordeelde, is groter dan het aantal dat deze te groot vindt.

Hogere afzetprijzen verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers net zo pessimistisch als in de voorgaande maanden het geval was. De ondernemers verwachten de productie in de komende drie maanden op peil te houden. De inkopen bij hun leveranciers zullen wel wat afnemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen stijgen, per saldo verwacht 13 procent van de ondernemers de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers weliswaar somber, maar iets minder somber dan vorige maand.

Verwachting voor januari tot en met maart 2013

Verwachting voor januari tot en met maart 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In februari zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.
Branche                                                     Verslagmaand
Papier- en grafische industrie                     februari 2013, juni 2013
Meubelindustrie                                           maart 2013, juli 2013
Hout- en bouwmaterialenindustrie              april 2013, augustus 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie              mei 2013, september 2013