Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van januari 2013 laat nog altijd een pessimistisch beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren wederom negatief in hun oordelen en ook zijn ze overwegend pessimistisch in hun verwachtingen.

Orderpositie te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode oktober – december ongeveer gelijk aan die in de periode juli - september. De productie is in deze periode iets afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, was in januari nagenoeg hetzelfde als in december. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde, maar desondanks vindt per saldo ruim 6 procent van de ondernemers de voorraad te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Onvoldoende vraag hindert ondernemers

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het vierde kwartaal zowel op de binnenlandse en buitenlandse markt niet echt verbeterd of verslechterd. Onvoldoende vraag wordt door 31 procent van de ondernemers gezien als een belemmering voor de productie, dit zijn er meer dan een kwartaal eerder. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam op 78,5 procent, een procentpunt lager dan een kwartaal eerder.

Ondernemers blijven somber in hun verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch. Ruim één op de zes ondernemers verwacht een verdere verslechtering. Over de productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers verdeeld; circa 14 procent verwacht een toename tegenover 22 procent die een afname voorziet. De inkoop bij leveranciers zal afnemen. Daarnaast wordt er een verdere krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden. Wel zullen de prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen stijgen.

Verwachting voor januari tot en met maart 2013

Verwachting voor januari tot en met maart 2013