Realisaties: transportmiddelenindustrie

In november 2012 heeft de transportmiddelenindustrie 12 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was zowel het verkoopvolume als het productievolume kleiner. De waarde van de orderontvangsten lag ook op een lager niveau dan een jaar eerder. De prijzen zijn ten opzichte van een jaar geleden licht gestegen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2012 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Minder omzet

In november 2012 was de omzet van de transportmiddelenindustrie 12 procent lager dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was het bedrag aan verkopen bijna 5 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, op de exportmarkt daalde de omzet met 16 procent. De afzetprijzen waren hoger en het aantal werkdagen was gelijk aan het aantal in november 2011; hiermee was de hoeveelheid verkochte producten per gemiddelde werkdag in november 14 procent kleiner

Orderontvangsten lager

Ten opzichte van een jaar eerder was de waarde van de orderontvangsten in november bijna 4,5 procent lager. De vraag uit het buitenland nam bijna 9 procent af en in eigen land steeg de vraag 12 procent.

Lichte prijsstijging

De afzetprijzen stegen ruim 1,5 procent ten opzichte van november 2011. Buitenlandse afnemers zagen de prijzen iets meer stijgen dan binnenlandse klanten.

Productieafname

In november 2012 heeft de transportmiddelenindustrie net als in de twee voorgaande maanden minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag nam het productievolume met ruim 7 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het derde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het derde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)