Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In november 2012 heeft de elektrotechnische en machine-industrie ruim 2 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner, het productievolume lag op een hoger niveau. De waarde van de orderontvangsten was lager. De producten werden tegen hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Lagere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in november 2012 met ruim 2 procent af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt bleef vrijwel gelijk, maar op de exportmarkt daalde de omzet met bijna 3 procent. November 2012 telde evenveel werkdagen als november 2011. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume ruim 3,5 procent kleiner. Het productievolume was ruim 2,5 procent groter. Ook de afzetprijzen stegen, met 1,5 procent.

In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de omzet met bijna 1 procent af. De binnenlandse omzet in deze subbranche bleef vrijwel gelijk, terwijl de buitenlandse omzet ruim 1 procent lager was. In de machine-industrie nam de omzet met bijna 3 procent af. De binnenlandse omzet bleef ook in deze subbranche vrijwel gelijk, terwijl de buitenlandse omzet met 3,5 procent afnam.

Orderontvangsten nemen af

In november 2012 was de waarde van de ontvangen orders binnen de elektrotechnische en machine-industrie ruim 9 procent lager dan de waarde in november 2011. In de machine-industrie nam de waarde van de nieuwe bestellingen met 15 procent af. De orderontvangsten binnen de elektronische en elektrische apparatenindustriewaren bleven vrijwel gelijk. Er was wel een duidelijk verschil waarneembaar tussen de ontwikkelingen op de binnenlandse markt en die in het buitenland. Binnen de landsgrenzen was de waarde van de ontvangen orders 4 procent lager terwijl de waarde op de exportmarkt juist ruim 2 procent hoger was.

Afzetprijs blijft stijgen

In november 2012 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 1,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie was er een verschil waarneembaar tussen de prijsstijgingen in het binnenland en het buitenland. Deze waren respectievelijk ruim een half en 2 procent.

Meer geproduceerd

Per gemiddelde werkdag was de productie in de elektrotechnische en machine-industrie in november ruim 2,5 procent hoger dan in november 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)