Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van december 2012 blijkt dat het beeld in transportmiddelenindustrie verslechterd is in vergelijking met vorige maand. De ondernemers blijven, ondanks een verbetering, negatief in hun oordeel over de orderpositie. Hun verwachtingen voor komende maanden verslechterden.

Toename werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode september – november afgenomen ten opzichte van de periode juni - augustus. De productie nam eveneens flink af in die periode. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in december met 93,0 bijna vijf punten hoger uit dan in november. Het oordeel over de omvang van de totale en buitenlandse orderpositie verbeterde, maar wordt nog altijd door een ruime meerderheid van de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. De ondernemers beoordelen de voorraad gereed product, gelet op de afzetontwikkeling als te groot.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Pessimisme in verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan een maand eerder. Zij rekenen op een verdere verslechtering. De ondernemers verwachten een afname van de productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. Ook in de personeelsomvang wordt door de ondernemers een krimp verwacht. De afzetprijzen zullen weinig verandering tonen in de komende maanden.

Verwachting voor december 2012 tot en met februari 2013

Verwachting voor december 2012 tot en met februari 2013