Krimp commerciële dienstverlening

De toegevoegde waarde van de commerciële dienstverlening is in het derde kwartaal van 2012 wederom gekrompen, met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De niet-commerciële dienstverlening groeide wel, met 1,0 procent.

Groei dienstverlening

Groei dienstverlening

Verdere groei gezondheids- en welzijnszorg

Bij vrijwel alle commerciële dienstverleners kromp in het derde kwartaal de toegevoegde waarde. De financiële dienstverleners gingen er 3,2 procent op achteruit, de uitzendbureaus 2,8 procent. Dat de niet-commerciële  dienstverlening nog groeide, kwam voornamelijk door een nog altijd forse groei van de gezondheids- en welzijnszorg.

Negatieve bijdrage commerciële dienstverlening aan bbp

De krimp van de commerciële dienstverlening in het derde kwartaal had een negatieve bijdrage aan de ontwikkeling van het bbp (-0,7 procent). De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening was door de groei van de zorg wel positief (0,2 procent).

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.