Monitor zakelijke diensten derde kwartaal 2012

De zakelijke dienstverlening behaalde in het derde kwartaal van 2012 meer omzet dan een jaar eerder. Voor het derde achtereenvolgende kwartaal nam de omzetgroei van de zakelijke dienstverleners toe. Toch was de stemming onder de zakelijke dienstverleners in het derde kwartaal van 2012 somber. Ook over het vierde kwartaal zijn zij pessimistisch gestemd. Zo verwachten ze een verdere verslechtering van het economisch klimaat en een krimp van hun personeelsbestand.

Wederom omzetgroei zakelijke dienstverlening

Bedrijven in de zakelijke dienstverlening lieten in het derde kwartaal van 2012 opnieuw een omzetgroei zien. De groei bedroeg 2,6 procent en was daarmee ruim twee keer zo groot als een kwartaal eerder. Hoge groeicijfers werden dit kwartaal gemeten bij bedrijven werkzaam in de keuring en controle en bij managementadviesbureaus. Ook de online reisbemiddelaars deden goede zaken. Architecten hadden het zwaar te verduren en zagen hun omzet dalen met ruim 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee waren de architecten ook in het derde kwartaal de minst presterende sector binnen de zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverlening (SBI sectie M-N) t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverlening (SBI sectie M-N) t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Economisch klimaat verder verslechterd

Uit de conjunctuurenquête van oktober 2012 blijkt dat per saldo één op de vijf zakelijke dienstverleners van mening is dat het economisch klimaat in het derde kwartaal van 2012 verder is verslechterd. Het aantal ondernemers dat oordeelde dat de orderpositie te klein is, was groter dan in het tweede kwartaal. Onvoldoende vraag wordt door 37 procent van de ondernemers gezien als een belemmering voor hun activiteiten, dit zijn er ongeveer evenveel als een kwartaal eerder.

Negatieve personeelsverwachting

Voor het vierde kwartaal zijn de ondernemers overwegend pessimistisch. Zo verwacht per saldo 20 procent een krimp van het personeelsbestand. Een kwartaal eerder was dit 15 procent. Ook verwachten de ondernemers zelf minder orders bij leveranciers te plaatsen en voorzien ze weinig verandering in hun afzetprijzen in het vierde kwartaal. Wel wordt er, zoals gebruikelijk voor het vierde kwartaal, op meer omzet gerekend ten opzichte van het derde kwartaal.

Verwachting zakelijke dienstverlening (SBI sectie M-N) voor het 4e kwartaal 2012

Verwachting zakelijke dienstverlening (SBI sectie M-N) voor het 4e kwartaal 2012

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.