Industriebeeld: ondernemers iets minder somber

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in november 2012 iets verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -7,0, tegen -7,7 in oktober.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 2012 bijna even hoog als in september 2011. In augustus kromp de productie met 0,6 procent. De industrie behaalde in september bijna 4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt kromp meer dan de omzet op de binnenlandse markt vergeleken met september 2011.

De economie kromp in het derde kwartaal van 2012 met 1,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste twee kwartalen was er nog een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,1 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Stemming ondernemers industrie minder somber

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in november 2012 iets verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -7,0, tegen -7,7 in oktober. In de voorgaande twee maanden daalde het producentenvertrouwen nog.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

In november waren de ondernemers iets minder pessimistisch over de verwachte productie en de orderpositie dan in oktober. Het oordeel over de voorraden veranderde nauwelijks.

De ondernemers waren iets pessimistischer over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche dan in de voorgaande maand. In november dacht 7 procent dat hun personeelssterkte in de komende drie maanden zal toenemen, terwijl 21 procent op een afname rekende. In oktober bedroegen deze percentages 7 respectievelijk 19.

Krimp voorraden industrie kleiner

De voorraden van de ondernemers in de industrie waren in september bijna 1 procent kleiner dan in september 2011. De krimp was kleiner dan in augustus, toen de voorraden met bijna 3 procent afnamen ten opzichte van een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in september uit op 106,2, tegen 107,0 in augustus.

Productie industrie vrijwel gelijk

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 2012 bijna even hoog als in september 2011. In augustus kromp de productie met 0,6 procent.

Met 9 procent kromp de productie van de transportmiddelenindustrie het meest. De productie van de elektronische en machine-industrie was bijna 5 procent lager. De basismetaal- en metaalproductenindustrie leverde ruim 3 procent minder productie. Daarentegen was de productie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofindustrie bijna 4 procent hoger dan in september 2011.

Omzet industrie lager

De industrie behaalde in september 2012 bijna 4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt kromp meer dan de omzet op de binnenlandse markt vergeleken met september 2011. September 2012 telde minder werkdagen dan in september 2011. Het negatieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op ruim 5 procent.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde aanzienlijk meer omzet. Dit kwam grotendeels door hogere prijzen. In de transportmiddelenindustrie, basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie was de omzet daarentegen duidelijk lager dan een jaar eerder.

Economie krimpt fors

De economie kromp in het derde kwartaal met 1,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste twee kwartalen van 2012 was er nog een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,1 procent. Bij het berekenen van de kwartaal-op-kwartaalgroei van de economie is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal met 1,6 procent. De investeringen in vaste activa waren 6,4 procent lager dan in het derde kwartaal van 2011. Zowel het bedrijfsleven als de overheid investeerde minder. Vooral de investeringen in bouwwerken en vervoermiddelen namen fors af. De Nederlandse goederenproducenten in de industrie produceerden 1,2 procent minder. Huishoudens besteedden 1,8 procent minder aan goederen en diensten. Hun bestedingen waren al voor het zesde achtereenvolgende kwartaal lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid nam een fractie toe (0,2 procent). Er werden ook iets meer goederen en diensten uitgevoerd. Het uitvoervolume was 1,6 procent groter dan in het derde kwartaal van 2011. De invoergroei bedroeg 1,8 procent.

Met uitzondering van de overheid en de zorg was er bij alle bedrijfstakken sprake van een krimp. Met 8 procent was de afname het grootst in de bouwnijverheid. Ook de productie van de delfstoffenwinning kromp fors (bijna 7 procent).

De Industrieradar toont in november 2012 een pessimistisch beeld in vergelijking met een maand eerder. Van de zes indicatoren vertonen er vier een verslechtering ten opzichte van oktober. Alleen de exportindicator en consumptie door huishoudens verbeteren. Alle indicatoren liggen onder de langjarig gemiddelde ontwikkelingen.