Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In september 2012 was de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag en de gemiddelde dagproductie bleven onder het niveau van september 2011. De afzetprijzen zijn in september 2012 gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2012)

Lagere omzet buitenland

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in september 2012 ruim 5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De daling komt bijna geheel op conto van de (grootste) subbranche voedingsmiddelenindustrie waar de omzet met ruim 5 procent afnam. In de tabakverwerkende industrie werd 12 procent minder omgezet. De drankenindustrie deed het met een omzetdaling van iets meer dan een half procent minder slecht.

In september verkocht de voedings- en genotmiddelenindustrie binnen Nederland bijna 3,5 procent minder dan een jaar eerder. Op de exportmarkt werd ruim 7 procent minder omgezet.

September had in 2012 twee werkdagen minder dan in 2011. Dit had een negatief effect op de omzet. Hogere afzetprijzen beïnvloedden de omzet juist gunstig. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume in september ruim 2 procent kleiner dan in september 2011.

In het derde kwartaal was de omzet bijna 3,5 procent lager dan in het derde kwartaal van 2011. Nederlandse afnemers besteedden bijna evenveel, buitenlandse klanten gaven ruim 6 procent minder uit.

Afzetprijs blijft stijgen

In de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn in september de afzetprijzen met ruim 6 procent gestegen ten opzichte van september 2011. De binnen- en buitenlandse afnemers betaalden respectievelijk bijna 7 en ruim 6 procent meer voor hun producten. Vanaf mei dit jaar nemen de afzetprijzen voor de branche als geheel toe.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn in het derde kwartaal van 2012 ruim 5 procent duurder geworden. Hierbij ontliepen de prijsontwikkelingen voor binnen- en buitenland elkaar niet veel.

Productie afgenomen

In september 2012 was de gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. De productieontwikkelingen van de onderliggende branches liepen uiteen. In de voedingsmiddelen- en de drankenindustrie bleef het productievolume vrijwel gelijk. In de tabakverwerkende industrie werd bijna 6 procent minder geproduceerd dan in september vorig jaar. In de gehele industrie bleef de gemiddelde dagproductie vrijwel gelijk.

De gemiddelde dagproductie in het derde kwartaal van 2012 was ruim 2 procent lager dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het tweede kwartaal van 2012 was in de voedings- en genotmiddelenindustrie het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. In de vier voorgaande kwartalen was er nog sprake van groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)