Minder varkens in de meeste EU-landen

© ANP

In de periode 2001-2011 is het aantal varkens in de meeste EU-landen afgenomen. Er waren zes landen waar het aantal varkens toenam. In Duitsland en Spanje is de varkensstapel fors gestegen, maar ook in Nederland steeg het aantal varkens.

Meeste varkens in Duitsland en Spanje

Het aantal varkens in de verschillende EU-landen loopt flink uiteen. Duitsland heeft de meeste varkens (bijna 28 miljoen). Spanje volgt op een kleine afstand met ruim 25 miljoen varkens. Malta telt met 46 duizend dieren de kleinste varkensstapel. Nederland telt zo’n 12 miljoen varkens en staat hiermee op de EU-ranglijst met de meeste varkens op plaats 6. Alleen in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Polen en Denemarken zijn meer varkens.

Aantal varkens EU, 2011 t.o.v. 2001

2012-varkens-eu-g1

EU 6 procent minder, Nederland 5 procent meer

In de afgelopen periode van tien jaar (2011 ten opzichte van 2001) is het aantal varkens in de meeste EU-lidstaten gekrompen. Polen tekende voor de grootste daling. In tien jaar tijd is hier de varkensstapel met ruim vier miljoen varkens afgenomen. Ook Tsjechië kende een grote daling van het aantal varkens en zag daarmee haar varkensstapel meer dan halveren. Slowakije kende in absolute termen niet de grootste daling, maar wel procentueel gezien (ruim 60 procent). In Duitsland, Spanje, Roemenië, Nederland, Italië, Griekenland, Estland en Luxemburg steeg het aantal varkens. In Nederland steeg de varkensstapel met 5 procent, terwijl gemiddeld in de 27-EU-landen de krimp uit kwam op 6 procent.

Verschil aantal varkens EU, 2011 t.o.v. 2001

2012-varkens-eu-g2
 
Dyon den Haan