Italië: overschot handelsbalans gestegen

Het overschot op de handelsbalans met Italië is in 2011 voor het tweede achtereenvolgende jaar toegenomen. Tegenover een export van 19,5 miljard euro stond een invoer van goederen van 7,8 miljard euro. Dit resulteerde in een overschot van 11,7 miljard euro. Uit de handel in chemie en machines komt bijna de helft van dit overschot.

Top-5 exportlanden

2012-italie-g1

Italië valt uit top-vijf exportlanden

In 2011 behoort Italië niet meer tot de vijf belangrijkste exportlanden. De voorgaande twee jaren stond Italië steeds op de vijfde plaats. Nu is het echter gezakt naar de zesde plaats en moet het de VS van Amerika voor laten gaan. Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven de eerste vier plaatsen bezetten.

Handel met Italië

2012-italie-g2

Export: vooral machines en chemie

Bijna de helft van de Nederlandse export naar Italië bestaat uit chemische producten en machines. Terwijl de export van chemie met 7 procent in waarde toenam tot 4 miljard euro, daalde de uitvoer van machines met 10 procent tot 5 miljard euro.

Invoer: minder kleding, meer schoeisel

In 2011 is de waarde van de ingevoerde kleding uit Italië met 11 procent gedaald tot 387 miljoen euro. Dit geldt voor alle soorten kleding. De waarde van ingevoerde schoenen is met 5 procent gestegen tot 241 miljoen euro.
Zowel op het gebied van kleding als schoeisel is Italië op drie na de belangrijkste leverancier. Alleen China, Duitsland en Turkije exporteren meer kleding naar Nederland. Voor wat betreft schoenen zijn China, België en Duitsland de belangrijkste leveranciers. Daarnaast zijn medicijnen, ijzer en staal en groenten en fruit belangrijke importproducten.

Aandel landen in schoenenimport, 2011

2012-italie-g3

Wiel Packbier

Bron: StalLine