Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van september 2012 laat een wisselend beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De orderontvangsten zijn licht afgenomen in de afgelopen maanden, maar de ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in de afgelopen maanden de orderontvangsten licht afnemen. De productie is in die periode eveneens afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in september lager uit op 99,1. Desondanks verbeterde het oordeel van de ondernemers over de werkvoorraad. Het oordeel over alleen de buitenlandse orderpositie verbeterde ook licht. Het oordeel over de voorraad eindproduct wijzigde nauwelijks.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimisme in verwachtingen neemt af

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden blijven de ondernemers pessimistisch, maar in mindere mate dan vorige maand. Verder verwachten ze een toename van de productie in de komende maanden. Daarbij denken ze iets meer in te kopen bij hun leveranciers. Ook de aan hun afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen naar hun verwachting stijgen. Wel voorzien de ondernemers een afname van de werkgelegenheid. De ondernemers in deze branche zijn beduidend positiever gestemd dan de rest van de industrie.

Verwachting voor september 2012 tot en met november 2012

Verwachting voor september 2012 tot en met november 2012