Lichte krimp commerciële dienstverlening

De productie van de commerciële dienstverlening is in het tweede kwartaal van 2012 licht gekrompen. De productie van de niet-commerciële dienstverlening lag met 0,7 procent wel hoger dan een jaar eerder.

Groei dienstverlening

Groei dienstverlening

Verdere groei gezondheids- en welzijnszorg

Binnen de commerciële dienstverlening noteerden zowel de handel en vervoer als de zakelijke dienstverlening een krimp van respectievelijk 1,0 procent en 0,4 procent. De groei bij de niet-commerciële  dienstverlening kwam voornamelijk door een nog altijd forse groei van de gezondheids- en welzijnszorg.

Negatieve bijdrage commerciële dienstverlening aan bbp

De bijdrage van de commerciële dienstverlening aan de ontwikkeling van het bbp was in het tweede kwartaal negatief (-0,2 procent). De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening was met 0,2 procent een stuk hoger.

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.