Transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2012 blijkt dat het beeld in transportmiddelenindustrie verslechterd. De ondernemers zien de werkvoorraad kleiner worden en ze oordelen negatief over de orderpositie. Daarnaast zijn ze pessimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Werkvoorraad kleiner

Volgens de ondernemers is de productie in de maanden april tot en met juni van dit jaar toegenomen. Ook de orderontvangsten namen in die maanden toe. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in juli met 95,8 ruim 3 punten lager uit dan juni. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Wel is het oordeel minder negatief dan voorgaande maanden. Het oordeel over de voorraad gereed product veranderde nagenoeg niet. De voorraad eindproduct wordt als normaal beoordeeld.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie toont verbetering

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal van dit jaar op zowel de binnenlandse afzetmarkt binnen als de buitenlandse markten (binnen en buiten de EU) sterk verbeterd. Net als een kwartaal eerder gaf ruim 20 procent van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmerd. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag in juli op ruim 80 procent, bijna 3 procentpunt hoger dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat aangaf dat de productiecapaciteit momenteel te groot is, nam iets af.

Afname van de productie en krimp personeelsbestand verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistisch. Zij rekenen op een verdere verslechtering. Voor het derde kwartaal wordt op iets minder buitenlandse afzet gerekend. De ondernemers verwachten een productiekrimp in de komende maanden, maar het aantal dat dit aangaf is wel kleiner dan vorige maand. Wel verwachten ze meer in te gaan kopen bij hun leveranciers. Er zijn iets meer ondernemers die lagere afzetprijzen dan hogere afzetprijzen verwachten. Ook wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden.

Verwachting voor juli tot en met september 2012

Verwachting voor juli tot en met september 2012