Containerisatiegraad hoogst bij fruit

In 2011 zijn 309 duizend koel- en vriescontainers over zee in Nederland aangevoerd, 15 procent meer dan in 2009. Vooral bananen worden bijna uitsluitend per container aangevoerd.

Niet alle goederen die in koel- men vriescontainers kunnen worden verscheept zitten daadwerkelijk in dergelijke containers. Verse bananen worden bijna allemaal in containers aangevoerd, terwijl bij citrusvruchten een achtste deel in koelschepen wordt vervoerd  Daarmee is het aandeel van containers in het totaal (de containerisatiegraad) bij citrusvruchten 88 procent.

Goederen in koel- en vriescontainers en als stukgoed of bulk

Grafiek goederen in koel- en vriescontainers

Vooral bevroren fruit wordt namelijk met hele scheepsladingen tegelijk in koel- vriesschepen vervoerd. In 2009 en 2010 werd jaarlijks 0,5 miljoen ton bevroren fruit en 165 duizend ton vers fruit met koelschepen aangevoerd. In containers zit in totaal ongeveer 3 miljoen ton aan vers en bevroren fruit.

De laagste containerisatiegraad, ongeveer een derde, is voor bevroren fruit. Groente en vis zit voor tweederde tot een kwart in containers. Vers fruit wordt voor slechts 6 procent als stukgoed in koelschepen vervoerd. De overige goederen, vlees, gedroogd fruit en zuivel worden bijna uitsluitend in containers verscheept.

Peter Smeets