Monitor motor- en autobranche eerste kwartaal 2012

In het eerste kwartaal van 2012 was de omzet in de motor- en autobranche ruim 2 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de personenautobranche kromp de omzet het hardst.

Omzet motor- en autobranche neemt af

De omzet in de motor- en autobranche kromp met ruim 2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is het eerste kwartaal met een omzetdaling sinds het vierde kwartaal van 2009. De omzet in de motorenbranche afzonderlijk is gestegen, maar kon de omzetdaling in de personenautobranche niet volledig compenseren. Hierdoor is de totale omzet van de motor- en autobranche gekrompen.

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Omzetontwikkeling motor- en autobranche
Vraag naar personeel neemt af

Het aantal nieuwe vacatures en het aantal vervulde vacatures zijn in één jaar tijd gehalveerd. In het eerste kwartaal van 2012 ontstonden 2 duizend nieuwe vacatures. Er werden bijna evenveel vacatures vervuld. Ook het aantal openstaande vacatures nam af. Begin 2012 stonden er ruim duizend vacatures open. In de voorgaande drie kwartalen bleef het aantal openstaande vacatures ongewijzigd.

Aantal openstaande vacatures

Aantal openstaande vacatures
Omzetgroei bedrijfsautobranche loopt terug

De omzetgroei in de bedrijfsautobranche is verder afgenomen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder werd er ruim 2 procent meer omzet behaald. In het vorige kwartaal nam de omzet nog toe met bijna 9 procent. Net als in de vier voorgaande kwartalen steeg de omzet vooral door een stijging van het aantal verkochte bestelauto’s. Over heel 2011 nam de omzet toe met 18 procent.

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetgroei personenautobranche neemt verder af

In de eerste drie maanden van 2012 noteerden de handelaren in personenauto’s eveneens minder omzet. In vergelijking met een jaar eerder is de omzet ruim 6 procent gedaald. De omzetgroei in de personenautobranche vlakt vanaf het eerste kwartaal van 2011 af. In het laatste kwartaal van 2011 is zelfs een negatieve omzetontwikkeling zichtbaar. De vermindering van de omzet komt mede door een daling van het aantal verkochte personenauto’s.

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzetontwikkeling personenautobranche

Minder nieuwe personenauto’s verkocht

Na acht kwartalen van groei zijn er minder nieuwe personenauto’s verkocht. In het eerste kwartaal van 2012 zijn 166 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dit is een daling van bijna 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2011 zijn er vooral auto’s met een lage CO2-uitstoot verkocht. Deze zuinige personenauto’s zijn vrijgesteld van aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting. Het aantal verkochte personenauto’s is de laatste twee jaar toegenomen. In het eerste kwartaal van het kalenderjaar is de verkoop van personenauto’s het sterkst.

Verkopen nieuwe personenauto’s

Verkopen nieuwe personenauto’s
Omzet autoservicebedrijven gedaald

Na drie kwartalen van omzetgroei hebben de autoservicebedrijven in het eerste kwartaal van 2012 minder omzet behaald. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder kromp de omzet met circa 4 procent.

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven
Omzetgroei handel in auto-onderdelen iets minder hoog

In het eerste kwartaal van 2012 noteerden handelaren in auto-onderdelen een omzetstijging van ruim 4 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dit is de kleinste groei sinds het derde kwartaal van 2009. In de twee voorgaande jaren was de omzetgroei elk kwartaal minstens twee keer zo sterk. De omzet van handelaren in auto-onderdelen vlakt sinds medio 2010 langzaam af.

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzet motorenbranche groeit

De motorenbranche kende in het eerste kwartaal van 2012 een positieve omzetontwikkeling in vergelijking met de eerste drie maanden van 2011. De motorfietsbedrijven behaalden ruim 5 procent meer omzet. Deze omzetstijging werd mede veroorzaakt door een sterkere verkoop van nieuwe motorfietsen.

Omzetontwikkeling motorenbranche

Omzetontwikkeling motorenbranche
Toename verkoop nieuwe motorfietsen

In het eerste kwartaal van 2012 werden er 3200 nieuwe motorfietsen verkocht. Na dertien kwartalen van krimp is het aantal verkochte nieuwe motorfietsen daarmee met bijna 4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn vooral motorfietsen met een relatief grote motorinhoud verkocht. De verkoop van nieuwe motorfietsen piekt, net als de verkoop van nieuwe personenauto’s, steeds in de eerste helft van het kalenderjaar.

Verkopen nieuwe motorfietsen

Verkopen nieuwe motorfietsen
Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca en de themapagina Verkeer en Vervoer