Groei eurozone onveranderd

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van 2012 stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder. De Europese Unie als geheel groeide in dezelfde periode met 0,1 procent. 

Bruto binnenlands product Europese landen

Bruto binnenlands product Europese landen

De verschillen tussen de 17 lidstaten van de eurozone waren groot. Duitsland was met een groei van 1,2 procent de aanjager. De Duitse groei kwam vooral door een hogere export. De binnenlandse vraag nam ook toe. De Franse economie groeide met 0,3 procent. Kleinere landen zoals Slowakije (3,2 procent) en Finland (2,9 procent) kenden een sterkere groei. Griekenland en Portugal krompen met respectieveljk 6,2 procent en 2,2 procent.

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Amerikaanse economie draait beter

De Amerikaanse economie doet het beter dan de Europese. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal van 2012 met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg de groei 0,5 procent. De Chinese economie groeide in dezelfde periode met 8,1 procent. De groei van de Chinese economie vlakte daarmee af. De Japanse economie kromp met 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.