Hongkong: uitvoer blijft stijgen

In 2011 is de uitvoer van goederen naar Hongkong met 18 procent gestegen tot 1,6 miljard euro. Het is al voor het zesde achtereenvolgende jaar dat de export naar Hongkong is gegroeid. De invoer is in vergelijking met 2010 met 14 procent gedaald tot 1,8 miljard euro. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de invoer uit Hongkong weer is afgenomen.

Handelstekort op laagste niveau ooit

Het tekort op de goederenhandelsbalans met Hongkong bedroeg 206 miljoen euro in 2011. Dit is nog nooit zo laag geweest. Vooral bij de handel in telecommunicatietoestellen, kantoormachines en elektrische apparaten was er een handelstekort. Een overschot was er vooral bij de handel in voeding.

Handel met Hongkong

2012-hongkong-g1-2011

Forse exportstijging voeding

De uitvoer van voeding naar Hongkong is in 2011 met 81 procent gestegen tot ruim 0,5 miljard euro. Hiermee bestaat ruim een derde van de Nederlandse export naar Hongkong uit voeding. Het gaat hier vooral om bereidingen van meel, zetmeel, melk, room en yoghurt en vlees en vleesproducten.
Naast voeding zijn ook telecommunicatietoestellen, elektrische apparaten en kantoormachines belangrijke exportproducten. Samen zijn deze producten goed voor een vijfde van de uitvoer.

Uitvoer voeding naar Hongkong

2012-hongkong-g2-2011

Invoer: telecommunicatietoestellen

In 2011 bestond de helft van de invoer uit Hongkong uit telecommunicatietoestellen. In vergelijking met 2010 is de invoerwaarde echter met 14 procent afgenomen. Daarnaast importeert Nederland vooral elektrische apparaten, kleding en schoeisel uit Hongkong.

Wiel Packbier

Bron: StatLine