Griekenland: export voor derde jaar op rij gedaald

In 2011 is de waarde van de goederenexport naar Griekenland met 7 procent gedaald tot 2,3 miljard euro. Het is al voor het derde jaar op rij dat Nederland minder exporteert naar Griekenland. De huidige economische ontwikkelingen in Griekenland spelen hier een belangrijke rol. Vooral de uitvoer van machines en vervoermaterieel is flink afgenomen.

Uitvoer naar Griekenland

2012-gr-g1

Aandeel in export neemt af

Terwijl de totale Nederlandse export de afgelopen twee jaar behoorlijk is toegenomen, daalde de uitvoer naar Griekenland. Daardoor is het aandeel in de export afgenomen tot 0,6 procent. Hiermee ligt de exportwaarde op het niveau van landen als Brazilië en Taiwan.

Aandeel Griekenland in Nederlandse export

2012-gr-gr2

Ook export naar andere EU-partners in de min

De uitvoer naar de EU is in 2011 iets harder gestegen dan de totale Nederlandse export. Behalve de export naar Griekenland is ook de export naar Spanje en Portugal in waarde afgenomen. Ook deze landen hebben met economische tegenwind te maken.  

Mutatie Nederlandse exportwaarde 2010-2011

2012-gr-gr3

Invoer: half miljard euro in 2011

De invoer uit Griekenland bedroeg 489 miljoen euro in 2011. Dit is bijna een kwart meer dan in  2010. Fruit en tabak zijn de belangrijkste importproducten. In 2011 was dit een kwart van de import.

Wiel Packbier


Bron: StatLine