Rusland: invoer fors hoger door hoge olieprijs

© ANP
De invoer van goederen uit Rusland is in 2010 met 46 procent in waarde toegenomen tot 14 miljard euro. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door de gestegen olieprijs. De invoer uit Rusland bestaat namelijk voor 90 procent uit minerale brandstoffen. De uitvoer is in 2010 met 28 procent gestegen tot 5,6 miljard euro. Vooral de export van machines is flink toegenomen.

Invoer: olieprijs flink omhoog

In 2010 bedroeg de gemiddelde prijs voor 1 kilogram ruwe aardolie 44 eurocent tegenover 32 in 2009. De ingevoerde olie had een waarde van 7,7 miljard euro. Hier stond een hoeveelheid van 17,7 miljoen ton tegenover. Dit is 1 miljoen ton meer dan in 2009. De waarde van de ingevoerde aardolieproducten nam met 1 miljard euro toe tot 3,5 miljard euro. Het gaat hier vooral om gas- en stookolie.

Invoer uit Rusland, totaal en minerale brandstoffen

2012-rusland-g1
 
Uitvoer: vooral meer machines

In 2010 steeg de uitvoer naar Rusland met 1,2 miljard euro tot 5,6 miljard euro. Ruim de helft van deze toename kwam tot stand door de export van machines en vervoermaterieel. Met name kantoormachines, telecommunicatietoestellen, microprocessors, gespecialiseerde machines (o.a. land- en bosbouwmachines) en wegtractors werden meer naar Rusland uitgevoerd.

Uitvoer machines naar Rusland

2012-rusland-g2

Top-5 export snijbloemen

Rusland is op drie landen na de belangrijkste afnemer van Nederlandse snijbloemen. Alleen aan Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden meer snijbloemen geleverd. Italië completeert de top-5.

Wiel Packbier

Bron: StatLine