Textiel-, kleding- en leerindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2011 blijkt dat een fors deel van de bedrijven in de textiel-, kleding- en leerindustrie aangeeft minder orders te hebben ontvangen. Per saldo hebben de ondernemers al zes maanden op rij minder orders ontvangen. Ook verwachten zij een daling van het productieniveau in het eerste kwartaal van 2012. De ondernemers voorzien voor de komende maanden een stijging van de verkoopprijzen en een krimp van het personeelsbestand.

Forse afname orderontvangst

Volgens de ondernemers is in het laatste kwartaal van vorig jaar de orderontvangst fors afgenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Per saldo vindt ruim één derde van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is en bijna 7 procent van hen beoordeelt de voorraden gereed product als te groot.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Krimp in productie en personeel verwacht

Per saldo verwacht bijna 15 procent van de ondernemers in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere productie te kunnen draaien dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook voorziet 14 procent een krimp in hun personeelsbestand. Ruim 11 procent van de bedrijven in deze branche verwacht per saldo hun verkoopprijzen te verhogen. 

Verwachting voor januari tot en met maart 2012

Verwachting voor januari tot en met maart 2012

Vraagtekort belangrijkste oorzaak productiebelemmeringen

Ondernemers in deze branche zijn negatief over zowel hun binnenlandse- als hun buitenlandse concurrentiepositie (binnen de EU). Per saldo verwacht 5 procent minder te kunnen verkopen in het buitenland.
De helft van de bedrijven ondervindt belemmeringen in de productie. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door te weinig vraag naar producten.
Ruim 76 procent van de productie-installaties was in januari in bedrijf. Dat is iets meer dan in oktober vorig jaar. Toen was de bezettingsgraad nog bijna 73 procent.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In februari zullen de oordelen en verwachtingen van de papier- en grafische industrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand
Papier- en grafische industrie                februari 2012, juni 2012
Meubelindustrie                                      maart 2012, juli 2012
Hout- en bouwmaterialenindustrie         april 2012, augustus 2012
Textiel-, kleding- en lederindustrie         mei 2012, september 2012